Blogi

Vinkit

Milloin verkkokaupan logistiikka kannattaa ulkoistaa?

Verkkokaupan logistiikan ulkoistaminen on asia, jota lähes jokainen tavaroita verkossa myyvä on varmasti tavalla tai toisella pohtinut. Milloin logistiikkatoiminnot kannattaa ulkoistaa ja milloin tehdä itse? Tähän on vaikea antaa yksiselitteistä vastausta. Asiaan perehtymällä ja palveluntarjoajia haastattelemalla kauppias voi kuitenkin tehdä omalle liiketoiminnalleen oikean päätöksen.

Kaikki lähtee luonnollisesti omista tavoitteistasi verkkokauppasi suhteen. Onko tavoitteenasi luoda työpaikkoja vai pitää verkkokauppa puhtaana harrastuksena ylimääräistä vapaa-aikaasi täyttämään? Vai haaveiletko kenties nopean kasvun yrityksestä, josta sijoittajatkin voisivat kiinnostua. Oleellisia asioita, joita yrittäjän tulisi kysyä itseltään. Annettu vastaus ohjaa päätöksentekoa.

Monessa tapauksessa verkkokaupan logistiikan hoitaminen autotallin tai olohuoneen nurkasta käsin tuntuu hetken aikaa edulliselta. Yrityksen kasvustrategiasta riippuen itse tekeminen voi olla joko hyvä tai huono ratkaisu. Kasvanut myynti lisää vaadittavaa työmäärää myös tuotteiden pakkauksessa ja lähetyksessä, lisäntyneestä säilytystilan tarpeesta puhumattakaan. Joissain tapauksissa myös puolisolla voi olla mielipide olohuoneen käytöstä verkkokaupan logistiikkakeskuksena. Kauppiaan pakatessa tuotteet itse, hän ei välttämättä aina muista laskea omalle työajalleen arvoa ja sen myötä myynti, kaupan kehittäminen sekä asiakaspalvelu jäävät paketoinnin jalkoihin.

Mistä sitten voi tietää kannattaako ulkoistaminen vai onko fiksumpaa tehdä itse? Alle olemme listanneet molempien lähestymistapojen hyviä ja huonoja puolia. Arvioi mitkä ovat relevantteja juuri sinun liiketoimintasi kannalta.

Kauppias huolehtii itse verkkokaupan logistiikasta

Plussat

Tiedät tarkalleen mitä toimitusketjussa tapahtuu
Joissain tapauksissa kustannustehokasta
Poikkeustilanteissa mahdollisuus luovaan toimintaan
Jos yrityksellä on myös kivijalkakauppa, henkilöstön ja tilan hyödyntäminen verkkokaupan logistiikkaan saattaa kannattaa hiljaisempina aikoina

Miinukset

Skaalautuminen isoksi ei välttämättä onnistu
Vie aikaa liiketoiminnan kehittämiseltä ja myynniltä
Pienen toimijan haasteellista neuvotella hyviä kuljetussopimuksia
Verkkokaupan varaston kiinteät kustannukset

Kauppias on ulkoistanut verkkokaupan logistiikan

Plussat

Kasvun mahdollistaja
Kattavammat toimitustavat, parantunut asiakastyytyväisyys
Nopea tilauskäsittely
Suuret lähetysmäärät, vakiintuneet prosessit
Voit työskennellä missä tahansa
Kauppaa ei tarvitse laittaa kiinni lomien ajaksi
Henkilöstöriski ulkoistettu palveluntarjoajalle
Varastotiloihin ja muuhun infraan ei tarvitse sitoa pääomaa
Skaalautuvuus
Lisäpalvelut (tarroitus, tuotekuvaukset, räätälöidyt pakkaukset, 3D kuvaus, raportointi)
Edullisemmat toimituskustannukset
Edullisemmat pakkauskustannukset
Mahdollisuus keskittyä myynnin kasvattamiseen

Miinukset

Näkyvyyden väheneminen varaston toimintaa koskien
Tietojärjestelmien yhteensopivuus. Kaikki on mahdollista, mutta onko taloudellisesti järkevää
Kustannuksia voi olla haasteellista laskea
Yhteistyökumppanin valinnan vaikeus

On myös tapauksia jolloin verkkokaupan logistiikan ulkoistamisessa ei ole järkeä. Ainoastaan tilauksesta valmistettavat käsityötuotteita ei välttämättä kannata kierrättää ulkoistetun varaston kautta. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä että ulkoistetulla palveluntarjoajalla voi olla erityistä osaamista esimerkiksi helposti särkyvien tuotteiden pakkaamisessa. Verkkokaupan logistiikan voi ulkoistaa myös osittain esimerkiksi valittujen tuotteiden tai kampanjapostitusten / sesonkiavun osalta.

Keskustele palveluntarjoajien kanssa, vertaile, kyseenalaista ja vaadi perusteluja. Onnea matkaan hyvän kumppanin valinnassa. Mikäli jokin asia jäi vaivaamaan mieltä, me täällä Logitrailissa autamme mielellämme.

Varaston perukoilta,
Jari