Blogi

Verkkokaupan logistiikka vaatii erityisosaamista

Verkkokaupan asiantuntijat kannustavat lähtemään maailmalle ja panostamaan kauppaan, jossa fyysisellä sijainnilla ei ole enää niin keskeistä merkitystä.

Ratkaiseva rooli on sen sijaan henkilökohtaisella palvelulla, nopeilla globaaleilla toimituksilla, täsmällisellä lähetysseurannalla, hyvällä unboxing-kokemuksella ja ennen kaikkea koukuttavalla asiakaslupauksella. Kun nuo kriteerit ja lupaukset täytetään, suomalaisella verkkokaupalla on valtavat markkinat maailmalla.

Verkkokaupan kasvaessa ja kilpailun kiristyessä myös logistiikkatoimijoilta vaaditaan erityisosaamista, jossa asiakas on keskiössä ja toimintaa johdetaan datalla.

Erikoistumisen merkitys on huomattu myös kaarinalaisessa Logitrail Oy:ssa, joka huolehtii monien maailmalla nosteessa olevien suomalaisten brändien verkkokauppatoimituksista.

– Nopean toimituksen ohella meiltä vaaditaan yhä enemmän palveluja, joilla voimme auttaa kauppiaita erottumaan ja mahdollistamaan vau-elämyksiä, Logitrailin kehitysjohtaja Jaakko Vikman kertoo.

– Datan avulla autamme kauppiaita yksilöimään lähetyksiä vaikkapa personoiduilla, käsinkirjoitetuilla saatteilla.

Eettiset arvot tärkeitä

Kaupan siirtyessä verkkoon, yrityksiltä vaaditaan myös entistä enemmän läpinäkyvyyttä ja kestäviä arvoja. Ei riitä, että näyttää hyvältä, vaan tuotannon pitää olla myös ekologisesti ja eettisesti kestävällä pohjalla. Varsinkin muovittomiin pakkausmateriaaleihin kiinnitetään nyt erityistä huomiota.

– Aiemmin kysyimme varovasti asiakkailtamme, voisimmeko käyttää tavaratoimitusten mukana tulleita pakkausmateriaaleja uudelleen. Nyt kauppiaat kysyvät itse tätä mahdollisuutta, Vikman kertoo.

Kuljetusyhtiöiden suhtautumisella ympäristöarvoihin on myös iso merkitys, ja kauppiaat korostavat markkinoinnissaan erityisesti hiilineutraaleja kuljetuksia.

E-kauppa on kestävyyslaji

Vikman uskoo, että poikkeusolot ajavat yhä useamman perustamaan verkkokaupan. Vaikka digitaalisen liiketoiminnan käynnistäminen teknisessä mielessä on nykyään helppoa, monelle tulee yllätyksenä, ettei kauppa käykään heti ensimmäisenä päivänä. Vertaistukea ja vinkkejä kasvuun on onneksi saatavilla muun muassa verkkokauppiaiden Facebook-ryhmässä ja Business Finlandin alaisessa Experience Commerce -ohjelmassa.

– Verkkokauppa on kestävyyslaji, jossa vallitsee kokeilun ja hetkessä elämisen kulttuuri. Kauppaa on kehitettävä pitkäjänteisesti yritysten ja erehdysten kautta. Ja verkkokauppiaiden hektisessä maailmassa logistiikkatoimijoiltakin vaaditaan erityistä ymmärrystä ja ketteryyttä erilaisille nopeille kokeiluille. Emme ole enää vain kaupan seuraava lenkki ketjussa, vaan kehitämme jatkuvasti koko palvelupolkua käyttäjät ja kauppiaat keskiössä.

Vikman onkin luottavainen kotimaisen kaupan tulevaisuuteen. Yrittäjät keskittyvät nyt entistä enemmän omiin vahvuuksiinsa ja ulkoistavat loput hyville kumppaneille. Tuloksena syntyy hienoja menestystarinoita, joissa huipputuotteisiin yhdistyy huippupalvelu.