Blogi

Ajankohtaista

Pienten puolesta - Team Rynkeby

Jokin aika sitten Logitrailin blogissa kirjoiteltiin tanskalaista alkuperää olevasta Team Rynkeby hyväntekeväisyyspyöräilystä. Vakavasti sairaiden lasten hyväksi varoja keräävä pyöräilytapahtumaan osallistuu vuosittain joukkueita useista pohjoismaista, pienestä Suomesta mukaan lähti tänä vuonna peräti kahdeksan tiimiä. Hyvän asian puolesta ajettava tapahtuma on levinnyt Pohjolasta kohti eteläistä Eurooppaa  ja mukaan onkin saatu joukkueita myös Saksasta ja Sveitsistä. Tapahtumassa mukana olevien pyöräilijöiden intensiivinen harjoittelu huipentuu heinäkuussa ajettavaan monipäiväiseen etappiajoon. Kirkkaan keltaisissa Team Rynkebyn väreissä ajavat joukkueet lähtevät kukin omasta kotimaastaan, määränpäänä pyöräilyn suurmaa Ranska. Sattumaa ei liene se, että pyöräilijät päätyvät Pariisiin samaan aikaan, kun selostaja Peter Selinin lanseeraamat pitkän linjan ketjunpyörittäjät ja kestävyysurheilun kuninkaat päättävät ammattilaispyöräilyn merkittävimmän etappiajon, Le Tour de Francen viimeisen etapin. Poikkeuksellinen alkuvuosi toi muutoksen molempiin tapahtumiin: Tour de Francen startti siirtyi elokuun loppuun, kun taas Team Rynkebyn Ranskaan kaavailtu hyväntekeväisyysajo peruttiin tämän vuoden osalta kokonaan.

Verkkokauppalogistiikan ammattilainen Logitrail on mukana Suomen joukkueen matkassa ja haluaa osallistua tärkeään asiaan tukemalla Team Rynkeby - God Morgon (TRGM) Finland joukkuetta. Aiemman postauksen lisäksi haluamme myös avata pitkään ajoon valmistautuvan osallistujan harjoittelua ja raottaa verhoa keltaisten kulissien taakse. Postaus perustuu Laura Karjalan haastatteluun. Laura työskentelee Hyvinvoinnin Tavaratalon asiakaspalvelussa. Hän osallistuu pyöräilijänä vuoden 2020/2021 Team Rynkeby hyväntekeväisyystapahtumaan ja siten kantaa oman kortensa kekoon mahdollistaen sairaille lapsille valoisamman tulevaisuuden. Postauksessa avataan Lauran ajatuksia Team Rynkebyn toiminnasta, joukkueen harjoittelusta ja hänen omasta - pienten puolesta ajettavasta - pitkästä keltaisesta matkastaan.

Mikä ihmeen Team Rynkeby?

Moni on kuullut Team Rynkebyn nimen ja on nähnyt keltaisiin pukeutuneen ajoporukan. Mistä on kyse?
Team Rynkeby - God Morgon Finland on osa eurooppalaista hyväntekeväisyys-pyöräilyjoukkuetta, Team Rynkeby:ta, jonka toiminnan tarkoituksena on kerätä rahaa vakavasti sairaiden lasten hyväksi. Suomessa tiimejä on kaikkiaan kahdeksan, jokainen eri kaupungista. Pyrimme kehittämään itseämme sekä fyysisesti, että psyykkisesti. Toimimme yhtenä isona tiiminä ja koko tekemisen tavoitteena on yksi iso päämäärä. Kaiken toiminnan selkeänä johtoajatuksena pysyy varainkeruu vakavasti sairaiden lasten hyväksi.

Suomessa Team Rynkeby – God Morgon tukee kahta kohdetta: Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiötä ja Sylva ry:tä. 70% Suomessa kerätyistä varoista lahjoitetaan Aamu Säätiölle lasten syövän tutkimukseen ja hoitojen kehittämiseen. 30% menee Sylva ry:lle syöpäsairaiden lasten, nuorten ja heidän perheiden psykososiaaliseen tukemiseen. Jotta näitä lahjoittajia saadaan tukemaan hyvää asiaa, jokainen osallistuja hakee sponsoreita tähän toimintaan. Varainkeruu on Team Rynkebyn toiminnan ydin. Tästä näkökulmasta on verrattain helppo lähestyä yrityksiä, sillä keräyksen kohde ei voisi olla tärkeämpi. Olemme iloisia siitä, että niin moni yritys on lähtenyt tukemaan toimintaa.

Pandemian vaikutukset tapahtumaan

Koronan vesittäessä alkuperäisen suunnitelman ajosta Pariisiin, Team Rynkebyn joukkueiden suunnitelmat oli tämän vuoden osalta kirjoitettava uudelleen.

Tämän vuoden ajo Pariisiin peruttiin, miten iso pettymys se oli sinulle?
Olihan se iso pettymys, valehtelisin jos sanoisin toista. Toisaalta nyt pystymme enemmän harjoittelemaan ryhmäajoa  ja totuttautua uusiin pyöriin kaikessa rauhassa. Lisäksi olemme saaneet tutustua Suomen kauniisiin maisemiin ja niitä riittää. Koronasta ja reissun peruuntumisesta johtuen, jokainen vuoden 2020 tiimiläinen saa jatkaa kaudella 2021. Minulle lopulta peruuntuminen oli oikeastaan onni, sillä kuluvan vuoden keväällä sain tenniskyynärpään riesakseni ja nyt olenkin voinut kuntouttaa sitä rauhassa. Reissun päällä vaiva olisi ollut vähän kimurantimpi.

Vaikuttiko Pariisin peruuntuminen motivaatioosi? Mistä löysit inspiraation uudelleen?
Kyllä se alkuun vei motivaatiota, mutta tiimin energialla pääsee eteenpäin. Tärkein motivaattori on lapset, jotka ovat tämän toimintamme perusta.

Miten tapahtuma ajetaan nyt?
Kukin joukkue on tehnyt omat suunnitelmansa korvaavalle, kotimaan kamaralla suoritettavalle ajolle. Team Rynkeby God Morgon - Turku tiimin tapauksessa ajettiin pienemmällä ryhmällä Suomen päästä päähän - Utsjoelta Turkuun. Kaikki kymmenen mukaan lähtenyttä henkilöä polkivat matkan kunnialla ja hyvällä fiiliksellä ansiokkaasti Turun Tuomiokirkolle. Kaikki kuluvan vuoden osallistujat pääsevät halutessaan mukaan vuoden 2021 Pariisiin-ajoon.

Kysyimme Lauralta hänen osallistumismotiiveistaan
Olin seurannut Turun tiimin aiempia reissuja sosiaalisen median kautta. Ihailin taustalla työtä mitä porukka teki. Mitä enemmän seurasin tiimin eloa, ymmärsin, että jopa minä voisin hakea mukaan. Nuorin lapseni on ollut suurin motivaattorini. Hänen alkutaipaleensa ei ollut itsestään selvyys ja sain kokea sen mitä moni vanhempi elää läpi kun lapsi on vakavasti sairas. Haluan tämän toiminnan kautta auttaa niitä lapsia ja perheitä, joille ei tavallinen arki ole itsestään selvyys vaan se on unelma jota he tavoittelevat.

Team Rynkeby God Morgon toiminnassa ovat kantavana voimana ne elementit jotka ovat sydämessäni, eli lapset ja pyöräily. Kun edellä mainitut asiat yhdistetään siihen, että saa haastaa itsensä, tehdä hyväntekeväisyyttä ja kokea uskomattoman elämyksen, ei minun tarvinnut miettiä syitä miksen hakeutuisi mukaan.

Miksi halusit juuri Logitrailin mukaasi matkalle?
Logitrail on minulle henkilökohtaisesti tuttu yritys. Tunnen heidän arvomaailmansa, joten heidän mukaan pyytäminen oli itsestäänselvyys. Logitrail on paikallinen, helposti lähestyttävä ja ajan hermolla oleva logistiikka-alan yritys, josta ei sydäntä puutu. Olen otettu, että kauan tuntemani yritys lähti mukaan, kiitos siitä.

Kalusto, harjoittelu ja motivaatio

Team Rynkebyn joukkueen voi helposti tunnistaa kirkkaan keltaisista pyöristä ja ajovarusteista. Koko tiimi ajaa uusilla Bianchin hiilikuituisilla maantiepyörillä, jotka hankitaan ryhmätilauksena. Kenenkään ei siis tarvitse olla asiantuntija pyörää hankittaessa, vaan asiansa osaavat myyjät ovat auttamassa esimerkiksi oikean koon valinnassa. Pitkällä matkalla on erityisen tärkeää, että pyörä on oikean kokoinen ja kunkin kuskin mitoille sopiva. Lauralla ei ollut aiempaa kokemusta maantiepyörällä ajosta, eikä myöskään monen pyöräilijän pelkäämästä varusteesta - lukkopolkimista.

Kerro muutama sananen pyörästä ja ajovarusteista. Miten pyörät valittiin?
Pyörät ja ajovarusteet ostetaan itse ryhmätilauksina. Pyöränä on kaikilla hiilikuiturunkoinen Bianchi, Shimano 105 -osasarjalla varustettu ja on väriltään keltainen. Pyörissä on teippaukset, joten meidät tunnistaa helpolla tiellä kun ajamme letkassa. Jokaisella on virallinen ajoasu, joka koostuu ajopaidasta, housuista, hanskoista ja kypärästä. Ajovaatteissamme on mukana osallistuneiden yrityksen logot. Logitrailin logo on paidan oikeassa kyljessä.

Miten harjoittelet? Harjoitteletko yksin vai yhdessä muiden kuskien kanssa?
Ajokauden ulkopuolella meillä on treenit kaksi kertaa viikossa. Parin tunnin spinningharjoitukset, lihaskuntoreenit ja peruskuntoa (PK) kohottava noin kolmen tunnin kävelylenkkilenkki joka toinen viikko. Tämän päälle omaa liikkumista noin 8 tuntia. Ajokaudella meillä on arkipäivisin kaksi viikkolenkkiä (noin 40-70 km) ja yksi "pitkis" (+100 km) joka toinen viikonloppu. Ajokaudella  tiimiläiset ajelevat myös omia lenkkejään joko yksin, tai erilaisissa kokoonpanoissa.

Oma harjoittelu on ajokauden aikana ollut tenniskyynärpään takia rauhallisempaa, pohjautunut lähinnä siihen, että käsi kuntoutuu ja kestää harjoittelun. Mutta mukaan olen päässyt ja ai että kun se on ihanaa!

Miten korona vaikutti harjoitteluun?
Yhteiset spinning, lihaskuntotreenit ja PK-kävelylenkit peruuntuivat. Treenasimme jokainen omatoimisesti. Ajokauden alussa keväällä kävimme pareittain ajelemassa, huomioiden siinä turvavälit. Pikku hiljaa rajoitusten keventyessä siirryimme 10 hengen ajotiimeihin ja siitä lopulta kahteen ajoryhmään, jotka ovat nimeltään Possut ja Ankat.

Kuinka päästä mukaan joukkueeseen

Team Rynkeby joukkueeseen voi hakea mukaan jokainen, joka tuntee mielenkiintoa toimintaa kohtaan. Pyöräilijöiden lisäksi tiimeihin tarvitaan myös huoltojoukkoja, ilman heitä matkasta tulisi vielä nykyistäkin haastavampi. Koska matka Pariisiin on pitkä, osallistujan motivaation on syytä olla kohdillaan jo harjoituskaudella. Supernaisen tai -miehen kykyjä ei kuitenkaan vaadita. Valintakriteereistä voit lukea lisää Team Rynkebyn sivuilta. Haku vuodelle 2021 on nyt päättynyt. Mikäli haluat seuraavaan vuoden joukkueeseen, haku alkaa kuluvan vuoden lokakuussa.

Ohessa vielä muutama sananen Lauran taustoista ja rohkaisu niille, jotka epäröivät lähteä mukaan.

Millainen liikuntatausta sinulla on?
Olen aiemmin liikkunut paljon pyörällä, tosin en koskaan aiemmin maantiepyörällä, saati sitten lukkopolkimilla. Minut voisi luokitella perusliikkujaksi. Lenkkeilen, pyöräilen ja hyötyliikun paljon.

Vaatiiko Team Rynkebyyn mukaan lähteminen supervoimia, vai voiko joukkoon lähteä mukaan ihan tavallinen pulliainen?
Pyöräilijäksi hakeutuminen ei vaadi kisakuntoa, ihan tavallinen peruskunto riittää. Aloitamme treenikauden lokakuun tietämillä, joten jos treenikauteen satsaa, pääsee kyllä siihen kuntoon, että Pariisiin polkeminen onnistuu. Kannattaa myös muistaa, että tarvitsemme huoltoon timanttisia tyyppejä. Huolto saa halutessaan myös osallistua treeneihin, olemme yksi iso tiimi, jossa kaikilla on tärkeä tehtävä.

Pitkä taival Utsjoelta Turkuun

Kauhiaste on treenattu, eli jottain tarttis tehrä. Mikä neuvoksi?

Päätavoitteen, eli Pariisin matkan peruunnuttua, Turussa lähdettiin ideoimaan kotimaassa ajettavaa monipäiväistä koitosta. Koska harjoitteluun oli panostettu, todellista ajokuntoa haluttiin koeponnistaa huolella. Suomi on pitkä maa ja hyvällä kalustolla ajavat, rutinoituneet pyöräilijät ajavat pitkiä matkoja. Reitiksi valikoitui, ei sen vähempää kuin koko Suomi, pohjoisesta etelään. Heinäkuun 11. päivä yhdeksän Team Rynkeby - God Morgon Turku joukkueen pyöräilijää nousi junaan ja aloittivat matkansa kohti pohjoista. Tulevien päivien aikana oli tarkoitus levittää hankkeen tärkeää sanomaa Utsjoelta Turkuun ja siinä ohessa pyöräillä reilut 1300 kilometriä.

Reitti Utsjoelta Turkuun

Reitti oli suunniteltu huolella etukäteen. Kaikkiaan ajopäiviä oli yhdeksän, päivittäin kilometrejä pyöräilijöille kertyi reilusti toista sataa. Lyhin päiväetappi oli 100km, pisin 185km. Osallistujien matkaa oli turvaamassa huoltoauto.

Reissun aikana Suomi-neito tarjoili parastaan: Aurinkoa, sadetta, tuulta edestä, tuulta takaa, ylä- ja alamäkeä. Vaihtelu virkistää ja pyöräilijöiden ilmeet pysyivät aurinkoisina. Matkan haastavuutta kuvastaa se, että ryhmä siirtyi napapiirin eteläpuolelle vasta kolmannen ajopäivän loppupuolella! Kukin ajopäivä päättyi varusteiden ja kuskin huoltoon. Tauot, ruokailu ja yöpymiset pyrittiin hoitamaan niin, että mahdollisuuksien mukaan tuetaan paikallista yrittäjää.

Kuvia ja päiväkohtainen ajoraportti luettavissa TRGM Turun Facebook sivulta.

Utsjoki - Turku retkikunta Turun Tuomiokirkon portailla

Loppusanat

Millaisia terveisiä sinulla on Team Rynkebyn toiminnasta ja hyväntekeväisyysajosta kiinnostuneille?
Kaikki rohkeasti mukaan, tarvitsemme toimintaamme kaikenlaisia ihmisiä. Toimiva tiimi koostuukin erilaisista ihmisistä, erilaisista liikuntataustoista, työtaustoista ja elämäntilanteista. Ikä, asema, tai liikkumishistoria ei ole esteenä. Haastamme itsemme ja palkkiona on uskomaton kokemus, uusia ystäviä ja mahtavaa ajanvietettä hyväntekeväisyyden parissa.

Logitrail Oy:stä löytyy innokasta pyöräilyväkeä myös talon sisältä. Jaakko Vikman teki oman Tour de Finlandinsa muutama vuosi sitten. Myyntiä ja sisällöntuotantoa tekevä Jari Korelin (allekirjoittanut) hurahti pyöriin ja pyöräilyyn viitisentoista vuotta sitten. Sillä tiellä jatketaan edelleen.

Kireitä ketjuja!